Snuffelen aan speuren


Een zondagochtend in oktober. Op een groot grasveld beweegt een 5-tal mensen in parallelle lijnen naast elkaar. Ze lopen geconcentreerd met grote stappen waarbij ze om de één à twee passen bukken en achter hun voet reiken. Eentje opent een flesje en begint bellen te blazen. Vreemd. Zo moet het eruit zien voor een willekeurige voorbijganger die niet weet dat we met een speurcursus bezig zijn……

Natuurlijk wist ik wel dat mijn hond Sakura “een neusje” heeft om dingen op te sporen, ze weet vanuit de onmogelijkste plaatsen eetbare dingen te halen! De speurcursus van Mary overtrof echter mijn stoutste verwachtingen: Sakura blijkt ook talent te hebben om een heus geurspoor van zo’n 100 m lengte uit te werken en ik krijg haar zover dat ze een “slachtoffer” gaat zoeken. In dit geval een medecursist die zich met een speeltje ergens verstopt heeft! Echt een verslavende bezigheid.

Het leuke van de cursus is dat je in 5 lessen even kunt “ruiken” aan diverse vormen van zoeken en speuren zodat je later eventueel in het onderdeel dat je het beste ligt een gespecialiseerde cursus kunt doen.
Iedere hond kan het, het begint nl. heel simpel met het zoeken van een speeltje waarbij de hond in eerste instantie mag zien waar je het verstopt. Steeds worden de oefeningen een beetje moeilijker, maar dit gebeurt in kleine stapjes zodat er steeds beloond kan worden. Iedereen krijgt ruimschoots aandacht en hulp waarbij het ook heel leerzaam is om te kijken naar je medecursisten.

Het is echt spannend als je voor het eerst een spoor gaat uitwerken en helemaal op je hond moet vertrouwen. Het is dan ook even wennen dat je geen commando’s aan je hond mag geven, maar hem gewoon zijn gang moet laten gaan. Dit is weer een heel andere samenwerking dan bv. wanneer je behendigheid of een andere sport met je hond doet.

De honden in ons groepje waren heel divers qua ras, leeftijd, karakter en ervaring. Het was grappig om te zien dat elke hond zijn eigen stijl en tempo heeft, maar uiteindelijk waren ze alle succesvol in het uitvoeren van de oefeningen. Ze genoten er zichtbaar van en lagen daarna moe en voldaan te pitten in de auto!
Dus echt een aanrader als je eens op een andere manier met je hond bezig wilt zijn, ik kijk al uit naar de vervolgcursus!

Mary, bedankt voor de leuke en leerzame lessen!

Dominique